skip to Main Content

Ciclu economic, un aspect al pieței pe care nu îl putem controla

Mișcarea ascendentă sau descendentă a PIB-ului sau a produsului intern brut în jurul unei tendințe de creștere pe termen lung se numește ciclu economic.

De asemenea, este denumit ciclu de afaceri sau ciclu comercial. Această fluctuație între creștere și descreștere este naturală și face parte din faza de boom și declin a economiei.

Mai mulți factori precum venitul oamenilor, factorii economici etc. trebuie luați în considerare. Acești factori ajută la determinarea etapelor unde sunt diferiți oameni și afaceri în diferite etape ale ciclului.

În faza de creștere, există o investiție uriașă în bunuri de capital și tehnologie, dar în perioade de depresie, investitorii investesc în asistență medicală, utilități și servicii financiare.

Un ciclu economic are mai multe etape

De obicei, există șase etape ale ciclului economic. Aceste faze se succed și sunt irevocabil conectate și afectate una de cealaltă. Fiindcă piețele devin tot mai interconectate, afacerile tot vor avea de suferit.

Adaptabilitate devine un „mod de a face lucrurile” pe termen lung.

Dacă o afacere planifică o dezvoltare de durată, urmărire ciclurilor economice este importantă. De exemplu, nu se merită efortul de a învesti mult în bugete de marketing când economia este în depresie.

Deciziile strategice trebuie implementate la momentele potrivite.

Expansiunea

Faza de expansiune a ciclului economic, așa cum sugerează și numele, este faza de creștere. În această etapă, are loc nu numai expansiunea economiei, ci și creșterea ratei de producție.

Deoarece ambele se afectează direct unul pe celălalt, este evident că, dacă una crește, cealaltă va crește. De la faza de expansiune peste tot, acesta împinge, de asemenea, ratele dobânzilor la un nivel scăzut și încurajează oamenii spre investiții.

În mod ideal, rata de creștere ar trebui să fie în două cifre, iar rata dobânzii de o singură cifră. În perioada de creștere consumatorii vor procura diferite produse și servicii.

Vârful economic

Faza de vârf din ciclul economic este caracterizată printr-o creștere maximă a creșterii economiei.

Creșterea, în vârf este maximizată și nu crește mai mult de o anumită limită.

Creșterea economică este cel mai înalt punct și este un indiciu că nu va mai exista o creștere ulterioară.

Prețurile au crescut la limita lor și, în unele cazuri, crește și capacitatea de cheltuieli a oamenilor. Acest lucru se datorează faptului că și veniturile oamenilor sunt la vârf.

Recesiunea

La scurt timp după faza de vârf, urmează faza recesiunii. Lucrurile încep să coboare pe un ritm mai lent, dar consistent. Declinul său constant în aproape toate sectoarele caracterizează faza de recesiune. Această fază este exact opusă creșterii din faza de expansiune.

Rata de investiție încetinește, la fel și fluxul de capital de pe piață. Factorii pozitivi ai economiei, inclusiv creșterea, încetinesc, iar coborârea începe să dea primele semne. Este o evoluție repetitivă în ciclu economic.

Degresarea

Următoarea fază în ciclul economic este degresarea. Graficul începe să scadă și există o scădere a locurilor de muncă și o creștere a șomajului.

Prețurile care au crescut în timpul fazei de vârf fie cresc în continuare, fie rămân stabile, iar în oricare dintre cazuri, oamenii nu își vor permite să cumpere.

Chiar și bunurile de necesitate sunt achiziționate numai în funcție de disponibilitatea banilor.

Depresia

În depresie, care urmează decăderii, faza este cea în care rata de creștere scade și mai mult. Scăderea există în continuare până când ciclul cererii și ofertei este grav afectat.

Cheltuielile sunt mai mari decât venitul la nivel național. Graficul atinge în cele din urmă stabilitatea în care creșterea este cea mai mică. Această fază este exact opusă celei din faza de vârf.

Recuperarea

După cum sugerează și numele, în faza de recuperare, rezultă că duritatea cererii este cea în care se începe o creștere lentă. Există o schimbare a graficului din faza anterioară, iar redresarea economiei este văzută într-un ritm constant.

Deoarece prețurile sunt cele mai mici și nu ar putea merge mai jos, cererile încep încet să crească, iar acest lucru afectează pozitiv oferta.

Se vede, de asemenea, că investițiile cresc încet, ceea ce crește în cele din urmă producția. Din moment ce ocuparea forței de muncă se reia, acest lucru afectează pozitiv și băncile, iar investițiile se ridică la rândul lor.

Recuperarea durează foarte mult, în funcție de recesiunea care a avut loc. Odată ce faza de recuperare este finalizată, aceasta se transformă încet în faza de creștere și continuă ciclul repetitiv cu aceleași etape.

Caracteristici ale unui ciclu economic

Câteva dintre caracteristicile comune care se regăsesc în ciclul economic sunt:

  • ciclul economic este unul dintre factorii cruciali care afectează cifra de afaceri a bunurilor de consum. Aceste bunuri sunt cele mai afectate de fluctuațiile ciclului economic;
  • ciclul economic este unul dintre factorii importanți care afectează multe variabile, inclusiv consumul, rata ocupării forței de muncă, creșterea prețurilor, rata dobânzii și investițiile în multe sectoare;
  • toate fazele ciclului economic sunt considerate a fi sincronizate între ele. Aceasta înseamnă că depresia sau expansiunea are loc în același timp în aproape toate industriile și sectoarele din economie;
  • se observă adesea că această recesiune sau expansiune formează un lanț și este transmisă de la o industrie la alta până când afectează întreaga economie;
  • motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că majoritatea industriilor sunt dependente de alte industrii;
  • se presupune că ciclul de afaceri apare frecvent în mod repetat și regulat. Regularitatea poate diferi adesea, iar frecvența ciclului economic poate diferi, dar fazele unice ale ciclului economic, care sunt expansiunea, vârful, depresiunea etc. își fac oricum prezența;
  • se vede adesea că stocurile sunt cele care suferă mult și imediat datorită expansiunii în creșterea ciclului economic;
  • o caracteristică importantă a ciclului economic este că există o fluctuație uriașă a profitabilității pe parcursul fiecărui ciclu economic. Acest lucru duce la incertitudine și, de asemenea, împovărează oamenii de afaceri să investească;
  • una dintre caracteristicile importante ale ciclului economic este aceea că majoritatea ciclurilor economice din diferite țări sunt legate între ele, din cauza că, economia globală este tot mai interdependentă.

Ce cauze are un ciclu economic?

S-ar putea să ne întrebăm adesea de ce are loc ciclul economic? Există mai multe motive asociate ciclului economic. În continuare, am trecut în revistă câteva cauze importante care pot fi o explicație a acestui ciclu.

Populația

Populația afectează în mod direct ciclul economic, deoarece o creștere sau o scădere a populației afectează raportul cererii și ofertei, care este un factor direct responsabil și principal al ciclului economic.

Mai mult, va fi cererea din partea mai multor persoane și va trebui să fie mai mare oferta și invers. Nu numai populația, ci creșterea ratei populației afectează ciclul economic. Acest lucru se poate observa din diferența mare dintre țările în curs de dezvoltare și cele dezvoltate.

Cererea

Uneori poate exista o cerere în creștere fără creșterea populației din cauza altor factori. De exemplu, s-ar vedea o creștere a vânzărilor unei umbrele ca și cum ar apărea calamități naturale precum ploaia excesivă.

În acest caz, populația este aceeași, dar calamitatea naturală este cea care afectează cererea. Acesta este motivul pentru care cererea este direct responsabilă de provocarea unui ciclu economic.

Politicile monetare și guvernamentale în ciclu economic

Aceasta poate fi considerată poate ca fiind cauza principală a ciclului economic. Schimbarea politicii guvernului cu privire la politica monetară are impact asupra ciclului economic.

Dacă guvernul introduce o nouă politică conform căreia un anumit produs nu poate fi vândut în România, atunci afectează vânzările acelui produs și, la rândul său, aceasta afectează stocul produsului.

Ratele dobânzilor influențează ciclu economic

Unul dintre factorii importanți care afectează ciclul economic sunt ratele dobânzii guvernamentale. Dacă există o evoluție a ratei de creștere care descurajează investitorii de la investiții, atunci, nu există aproape nicio creștere observată în ciclu economic.

Pe de altă parte, dacă ratele dobânzii sunt scăzute, vor apărea din ce în ce mai multe investiții, ceea ce va spori oportunitățile și va crește economia.

Concluzie

După cum am văzut în articolul de azi, ciclul economic afectează toate sectoarele în același mod. În acest sens, indiferent dacă aveți o afacere tradițională sau un magazin online, veți resimți etapele ciclului economic.

O afacere online are mai puține șanse de a înregistra pierderi, deoarece se poate adapta mai ușor. Totuși, dacă afacerea este deschisă în etapa de recesiune sau decădere s-ar putea chiar să se afle în situația unui faliment. În acest caz, antreprenorul nu-și va putea recupera investiția.

Din acest motiv, este foarte important să putem evalua etapa în care este ciclul economic. Aceasta poate influența nu doar aspectele care țin de promovare web, dar și întregul model de afaceri pe care încercăm să-l dezvoltăm.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back To Top
Search